Samenwonen
Je gaat samenwonen. Als je overlijdt, kan jouw partner recht hebben op partnerpensioen. Hieraan zijn voorwaarden verbonden. Het is belangrijk dat je je partner aanmeldt bij STIP.
Bekijk de video over trouwen of samenwonen
STIP verzorgt de pensioenregeling. We hebben daarover een video voor je gemaakt. Deze animatie gaat over wat er met je pensioen gebeurt als je gaat trouwen of samenwonen of als je een geregistreerd partnerschap aangaat.
Dit is ook handig om te weten
Helaas is het niet in alle gevallen mogelijk om partnerpensioen te regelen voor je partner voor als je overlijdt. Dit is daarvoor nodig:
- Er is een notarieel samenlevingscontract waarin jouw partner als begunstigde voor het partnerpensioen is aangewezen.
- Jij en je partner staan minstens 6 maanden op hetzelfde adres bij de gemeente ingeschreven.
- Jouw partner is geen bloed- of aanverwant in de eerste graad.
STIP heeft informatie nodig over wie je partner is die na je overlijden partnerpensioen krijgt. STIP krijgt niet vanzelf die informatie van de gemeente waarin je woont. Daarom is het nodig dat je het zelf regelt.
- Meld jouw partner aan in Mijn pensioen.
- Stuur ons ook een kopie van het samenlevingscontract. We hebben een kopie nodig van het voorblad, de pagina waaruit blijkt dat jouw partner is aangewezen als begunstigde voor het partnerpensioen en van de laatste pagina met daarop de handtekening van de notaris.
- Woon je langer dan 5 jaar samen? Dan is een kopie van het samenlevingscontract niet nodig.
Is alles in orde? Dan krijg je van ons een bevestiging dat jouw partner is aangemeld. Wil je weten wat er voor jouw partner geregeld is? Alle bedragen staan straks op het jaarlijkse pensioenoverzicht (UPO). Dat vind je in Mijn pensioen.